Сигурно сте се некада запитали како учити у школи: чини вам се немогуће или је тема толико досадна да једноставно не желите да учите било шта о томе. Ево неколико савета који ће вам помоћи да се што боље припремите.

ucenje

Концентрација. Лакше ћете научити ако сте довољно концентрисани на то што радите. Препоручујем вам да одете у неки свој кутак где сте смирени (као нпр. ваша соба, неки део куће/стана који волите и где вас ништа неће ометати). Такође ћете се лакше концентрисати ако искључите ТВ, јер вас може ометати. А ако вам је пријатније, можете пустити неку лагану музику, која вас неће ометати, већ смирити и поправити атмосферу.

Припрема. Припремите све што вам је потребно за учење (књиге, свеске, оловка и ако имате неке белешке које вам могу помоћи око тог предмета који учите), како не би морали сваког часа да одете по неку ствар која вам је потребна. Тако ћете уштедети време.

Преслишавање: Преслишајте се после сваког дела лекције (препричајте део лекције коју сте прочитали).Тако ћете лакше запамтити. Препричавајте део лекције све док не научите, тј. не препричате без грешке. На крају препричајте целу лекцију.

Обнављање: Избегавајте да учите дан пре контролног/писменог или било чега за шта учите. Најбоље је да учите 2-3 дана пре дана за који учите. Нпр. Ако учите за четвртак, учите у уторак, а у среду обновите лекцију, како бисте били сигурни да сте добро научили.

САВЕТИ:

  • Немојте учити напамет. Јер ћете углавном све заборавити после 3-4 дана. Али наравно има неких ствари које не можете другачије да запамтите.
  • Док учите, пазите да вас неко не омета у томе што радите.
  • Ако ћете лакше научити и бити боље расположени, можете учити заједно са другом/другарицом. Можда буде нешто што ви не знате, па он/она може да вам објасни, и обрнуто.

УПОЗОРЕЊА

  • Распоредите време учења. Не треба да издвојите ни премало ни превише времена. Ако мислите да вам треба доста више времена да нешто научите, правите паузе (око 15 мин.) после сваких 30 минута или сат времена.
  • Ако треба да учите више ствари (српски, математика, историја, физика…) немојте претеривати, па све предмете учити одједном. Направите паузе.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s