Активно учење помоћу eTwinning-а

Standard

1.

eTwinning је интернет портал који повезује запослене у школским и предшколским установама широм Европе са циљем да им омогући да заједнички осмишљавају и спроводе пројекте, размењују идеје и примере добре праксе, повезују ученике и обогаћују наставу.

          Тим поводом је у периоду од 26. до 28. априла у Београду одржан први контакт семинар у Србији. Присуствовало је 80 учесника из 17 земаља. Циљ овог семинара је био  да пружи прилику  наставницима из различитих земаља да уче и дискутују о активној настави и учењу кроз еТвиннинг пројекте. Кроз умрежавање и групни рад , наставници су имали прилику да створе идеје за пројекте који ће накнадно спровести у свом раду. Осим тога, наставници су имали прилику да пронађу партнере за КА1 / ​​КА2 пројекте.

          Кроз презентације,  наставници су  се упознали са методама и стратегијама активне   наставе  и  учења   и   импликацијама   које    такав     вид учења   има  на мотивацију   и   достигнућа   ученика.   Имали  су  прилику  да виде примере добре праксе и начин на који   су  интегрисани  у  школски  наставни  план и свакодневни рад.  Осим  тога,  добили   смернице  о  томе   како  да   употребе  своје  постојеће вештине  у  управљању  пројектом.
Групни  рад   је  имао  централно  место  на семинару.  Кроз  групни  рад , наставници  су  имали  прилику да разговарају   и   размене   искуства  са  својим колегама  о активој   настави  и  учењу.  Групе  су радиле и  на изради пројеката и имале су прилику да своје  пројекте након семинара  и реализују.

А како је то све текло?

 Првог дана након поздравног пленума организатора семинара, присутнима су се обратили госпођа Марцела Алзин испред НСС Аустрије,  госпођа Снежана Марковић  и Јелена Јоксимовић. Говориле су о значају е-twinninga КА1 и КА2 активности, важности информатичке писмености и ученика и наставника, и актинвом учењу.

2

          Следећег дана се радило на развијању пројеката. Радило се по групама. У вечерњим је сатима приређен обилазак града и упознавања са историјским и културним баштинама, а потом је следило и српско вече у традиционалном ресторану на Скадарлији.

3

Последњег дана су учесници имали прилику и да региструју своје пројекте.

           И најзад, ваља додати да је осим одличне организације целог догађаја, највредије је било дружење међу људима. Створила су се нова пријатељства, а она стара су се само још више учврстила.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s