ОСТРВО НА СОЛИТЕРУ

Није баш најјасније зашто се тек недавно дигла бука око необичног здања подигнутог на врху једног облакодера. Како је професор Џанг Биџинг од 2007. године успевао да прави читаво једно камено острво на двадесетшестоспратници у Пекингу а да то до сада, наизглед, ником није засметало? У питању је очигледно веома утицајан човек, с „везама” на правим местима, чим је успео да пусти машти на вољу и усред главног града Кине задовољи давнашњи сан. Џанг Биџинг бави се народном медицином и власник је неколико клиника за лечење акупунктуром. То његово необично острво које сада краси вишеспратницу заузима око осамсто квадратних метара. Комшије се жале да су свих протеклих година морале да трпе велику буку зидара и свих могућих радника и да немо гледају како се лифтом преносе огромни камени блокови, земља, скулптуре. Све док новинари листа „Чајна Морнинг Пост” нису скренули пажњу на ово несвакидашње здање, власти су доктору Биџингу „гледале кроз прсте”. Сад се одједном испоставља да он нема чак ни потребну грађевинску дозволу за то камено острво. Кад се провери да ли толике тоне материјала утичу на стабилност зграде, јер комшије кажу да су им се у становима појавиле велике пукотине на зидовима, остаје да се види да ли ће доктор Џанг Биџинг моћи да озакони оно што је изградио или ће му наложити да све сруши.

СЛОН КОЈИ ЈЕ ДРЕСИРАО ПСА

Мачје-псеће непријатељство одавно је бачено у фиоку у којој се гомилају митови који се данас користе само као фразе. Сведочили смо многим сценама заједничког успављивања и играња наших омиљених четвороножаца, али је један пар из Северне Каролине надмашио сва очекивања. Бела и Баблс, женка лабрадора и афрички слон, упознали су се док су били деца – данас четири тоне тежак Баблс тада је имао свега сто педесет килограма. Након што су његове родитеље убили ловци на слоновачу, Баблс је отпутовао преко океана, где је дом нашао у сафари парку „Миртл бич”. Штене лабрадора убрзо је показало занимање за егзотичну придошлицу. Од када је указано обострано поверење, необични пар пријатеља није се раздвојио. Осим што заједно једу и спавају, Бела и Баблс одлазе и на купање, где лабрадор ужива у пловидби на слоновим леђима и јурењу за лоптицом коју му пријатељ баца у воду.

КАКО ЈЕ ПЛАНЕТА МАРС ДОБИЛА ИМЕ

Марс је четврта по реду планета од Сунца. Око њега круже два мала природна сателита: Фобос и Деимос. Марс је био римски бог рата. Грчко име за Марс је Арес. Марсова атмосфера је примјетно другачија од Земљине, а састоји се углавном од угљен-диоксида (95.32%), уз мале примјесе других елемената: водоника, аргона, кисеоника и неона. Такође садржи и водену пару, а у поларним крајевима је нађен озон.

Advertisements

One response »

  1. Pingback: Шареница | Војска оштрих оловака :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s